Injecțiile intravitreene sunt o metodă modernă și eficientă de tratament utilizată în oftalmologie pentru diverse afecțiuni oculare grave. Administrarea intravitreană se practică în întreaga lume din anul 2005 și a devenit rapid o soluție standard în tratamentul bolilor retiniene.
Ce sunt injecțiile intravitreene?
O injecție intravitreală presupune introducerea unui medicament direct în vitros, gelul transparent care umple interiorul ochiului. Medicamentele injectate astfel se răspândesc pe retină și alte structuri oculare, având un efect terapeutic direct și rapid.

Cum decurge procedura?
Pregătirea
Se efectuează un examen oftalmologic complet (acuitate vizuală, presiunea intraoculară, refracție, fund de ochi) și imagistic (OCT, Angiofluorografie). Vor fi explicate pe larg care sunt indicațiile pentru efectuarea acestei proceduri și care ar trebui să fie așteptările pacientului.
Injectarea Avastinului in corpul vitros
Se face în sala de operație, sub anestezie topică (picături), cu respectarea strictă a regulilor de asepsie. Un ac fin este introdus prin sclera (partea albă a ochiului) pentru a injecta medicamentul în vitros. Se administrează și antibiotic sub conjuctivă cu scop de profilaxie a infecțiilor postoperatorii.
Discomfort
Este normal să simțiți un ușor disconfort în timpul și câteva ore după procedură.
Control postoperator
Se recomandă un control a doua zi și peste o lună după procedură.
Utilizarea Injecțiilor Intravitreene în Oftalmologie
- Avastin în principal pentru tratamentul afecțiunilor retiniene;
- Triamcinolon acetonid pentru inflamații oculare;
- Vancomicină (antibiotic) în infecții intraoculare;
Când sunt recomandate injecțiile intravitreene?
Injecțiile intravitreene sunt indicate în tratamentul unor afecțiuni oculare, fiecare dintre acestea având o descriere specifică:- Degenerescența Maculară Legată de Vârstă (DMLV) Degenerescența maculară afectează partea centrală a retinei (macula), responsabilă pentru vederea detaliată. Injecțiile anti-VEGF, cum ar fi Avastin, Lucentis sau Eylea, inhibă formarea vaselor de sânge anormale sub maculă și reduc acumularea de lichid, stabilizând sau îmbunătățind vederea.
- Retinopatia Diabetică Această complicație a diabetului afectează vasele de sânge din retină, cauzând hemoragii, edem macular și pierderea vederii. Injecțiile cu anti-VEGF și steroizi, precum Triamcinolon, reduc inflamația și edemul, contribuind la protejarea funcției vizuale. De asemenea, aceastea sunt utilizate înainte de intervențiile vitreoretiniene la pacienții cu diabet.
- Edemul Macular Edemul macular nu este o patologie aparte, dar vine ca o complicație a altor boli oculare, precum retinopatia diabetică sau ocluziile venoase retiniene. Injecțiile intravitreene reduc acumularea de lichid și îmbunătățesc acuitatea vizuală.
- Miopia Forte Pacienții cu miopie forte prezintă un risc crescut de neovascularizație coroidală, o afecțiune tratată eficient cu injecții anti-VEGF pentru a preveni pierderea severă a vederii.
- Ocluzia Venei Centrale a Retinei (OVCR) OVCR poate provoca edem macular și hemoragii retiniene. Tratamentul cu anti-VEGF și steroizi contribuie la resorbția lichidului și la îmbunătățirea vederii.
- Uveitele Posterioare Inflamația din segmentul posterior al ochiului poate duce la edem macular și pierderea vederii. Injecțiile cu corticosteroizi, cum ar fi Triamcinolon, sunt o opțiune de tratament eficientă.
Ce trebuie să faci după injecție?
- Evitați să vă frecați ochiul.
- Instilați picături cu antibiotic în sacul conjunctival timp de o săptămână (1-2 picături, de 4 ori pe zi).
- Evitați activitățile care expun ochiul la infecție, cum ar fi înotul.
- Nu ridicați greutăți mari și evitați să vă aplecați.
- Nu se recomandă să conduceți până nu aveți o vedere clară.

Top 3 întrebări de la pacienți
- Cât de eficientă este injecția? O să-mi recapăt vederea complet? Injecțiile cu anti-VEGF, cum ar fi Avastin, Lucentis sau Eylea, pot stabiliza boala și, în unele cazuri, chiar îmbunătăți vederea, dar rezultatele variază în funcție de stadiul afecțiunii și de răspunsul individual la tratament.
- Procedura este dureroasă? Ce efecte secundare pot apărea?Mulți pacienți se tem de durere și de posibilele complicații. Răspunsul corect ar trebui să includă faptul că injecția se efectuează sub anestezie locală (picături) și, de obicei, disconfortul este minim. Efectele secundare pot include iritație oculară ușoară și vedere încețoșată temporar.
- Cât de des trebuie să fac injecțiile și cât durează tratamentul? De obicei, injecțiile se administrează la intervale de 4-6 săptămâni, în funcție de răspunsul ochiului la tratament. În unele cazuri, tratamentul poate fi necesar pe termen lung, cu evaluări periodice pentru a ajusta frecvența injecțiilor.
Ce este avastinul?